Domaće jabukovo sirće

Mariola PantelicMariola PantelicPočetnik
04/10/2018
"Bolje od domaćeg nema, zato u sezoni jabuka obavezno napravite domaće jabukovo sirće po ovom isprobanom receptu "
Priprema30 min.
Ukupno30 min.
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano1 675
  • Pregledi tokom meseca89
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jabuke - 1, 5 - 2 kg
  • šećer - 50 g
  • med - 1 - 2 kašike
  • voda - da prekrije voće
* merne jedinice

Video recept

Način pripreme

Sade su jabuke u izobilju, spremite jabukovo sirće. Tegla od tru litra se puni do tri četvrtine zapremine opranim i isečenim parčićima jabuka.

U posudi sa vodom se pomešaju šećer i med i sipa se u teglu. Sipa se prokuvana ohlađena voda da prekrije voće i odtvor se zatvara gazom ili tilom, stegnuto lastišem.

Treba da se dobije sirćetna gljiva i 1-2 puta na dan da se meša drvenom kašikom 7 dana. Ostavlja se i nakon 6 nedelja se procedi.

Gljiva se čuva u frižideru i može da se koristi kod sledećeg pravljenja sirćeta, kad se dodaje u gore nabrojane sastojke. Kada se stavlja gljiva, sirće bude brže gotovo. Tečnost će biti mutna, ali tako treba da bude.

Nakon 10 dana se formira i talog, ponovo se procedi i to je vaše domaće jabukovo sirće.

Ako ga ostavite godinu dana, izbistriće se, ali ko će da čeka toliko. Upotrebljava se pri kuvanju, za lekovite recepte, za skidanje krvnog pritiska i suvišnih kilograma.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar