Način pripreme
Veče ranije operite teleće medaljone i prelijte ih sokom od pola tegle kiselih krastavčiće, pokrijte posudu i ostavite u frižideru tokom noći.
Sledećeg dana sipajte preostalu u posudi marinadu, ocedite medaljone i pospite ih biberom, belim lukom u prahu i solju, pospite malo ulja i ostavite bar 30 minuta.
Za to vreme operite i pripremite povrće - šargarepa i luk se oljušte i iseku na kocke, pečurke se operu i iseku, boranija, ako je mnogo dugačka, iseče se na manje parčiće.
Beli luk i peršun se iseku na sitno i odvojimo ih za skroz na kraju. Pirinač se opere i ocedi od vode.
U tiganj sa nelepljivim dnom se sipa malo ulja i deo masalca i zaprže se medaljoni. Nakon što dobiju prijatnu preplanulost (od 6 do 8 minuta maksimum), okreću se i s druge strane na kratko.
Izvade se iz tiganja i u istu masnoću se dodaje prokelj, dinsta se pod poklopcem nekoliko minuta i vadi se.
Nakon toga se u masnoći koja se izdvojila zaprži luk i ostatak maslaca.
Postepeno se dodaje i ostalo povrće - šargarepa, pečurke i boranija pod poklopac, otvara se i meša s vremena na vreme da se izdinstaju ravnomerno.
Na kraju se dodaje pirinač, meša se nekoliko puta dok ne upije sokove i preliva se sa dve šolje vrućeg bujona od pečuraka.
Nekoliko minuta pre nego što sklonite pirinač sa ringle dodajte usitnjen beli luk i peršun i začinite solju i biberom po ukusu.
Servirajte teleće medaljone garnirane sa pirinčem sa povrćem i prokeljom izdinstanim u maslacu.
Prijatno!