Način pripreme
Dobro očišćen petao se maće iznutra i spolja solju, biberom i maslacem. Naprska se sokom od limuna. Pola preostalog maslaca se zagreva i u njemu se zaprže sitno isečene šunka i salama. Sklanjaju se sa ringle i ostavljaju se da se ohlade.
Hleb se natopi i svežem mleku i dodaje se u zapržene kobasice. Stavlja se jaja, sitno isečen peršun i prstohvat narendane kore limuna. Nadev se meša i njim se puni petao.
Ptica se ušiva, preliva se vrelom vodom i ostatkom maslaca i peče se dok ne bude gotova u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Ispečeni petao se vadi, a masnoća od pečenja se zgušnajva sa brašnom, koje je prethodno razmućeno u malo hladne vode. Dobijena smesa se stavlja da provri i kuva se 7-8 minuta, promeša se sa kiselim mlekom i koristi se za prelivanje malog pečenog petla.