Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Voćna Torta»Torta od jagoda Baba Marta

Torta od jagoda Baba Marta

Galya NikolovaGalya Nikolova
Kuvar
1012856944
Torta od jagoda Baba Marta
Fotografije: Galya Nikolova
1 / 3
30/11/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
16
"Savršena torta od jagoda"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • maslac - 125 g, na sobnoj temepraturi
  • šećer - 100 g
  • jaja - 2 komada, na sobnoj temperaturi
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • brašno - 125 g
  • prašak za pecivo - 5 g
  • za krem
  • puding - 2 komada (vanila, svaka kesica 37 g)
  • šećer - 3 supene kašike
  • sveže mleko - 600 ml
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • maslac - 70 g
  • za želirane jagode
  • jagode - 500 g
  • voda - 500 ml ili sok od trešanja (može i od jagoda, ja sam stavila od višanja)
  • šećer - 6 supenih kašika
  • želatin - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Za koru:

U posudi miksera pomešamo mekani maslac i šećer. Mutimo dok ne dobijemo mekan krem.

Dodajemo jaja, jedno po jedno. Razbijamo jedno jaje, mutimo dok se potpuno ne integriše. Razbijamo drugo jaje i tako dok ih ne potrošimo.

Prosevamo brašno i prašak za pecivo. Dodajemo iz nekoliko puta u krem od jaja i maslaca, mutimo kratko mikserom, dovoljno da dobijemo mekan i gladak krem.

Gotovo testo za koru je gušće od onog za kolač i teško se razvlači u kalupu za pečenje, obloženim papirom za pečenje. Poravnamo testo ravnomerno. Prethodno ugrevamo rernu do 160 stepeni. Pečemo oko 25-30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Za krem:

Stavimo 500 ml svežeg mleka na vatru, u preostalih 100 ml rastvorimo 2 pudinga, šećer i vanilin šećer. Kad mleko provri dodajemo puding i mešamo dok krem ne provri. Kad provri skidamo sa vatre.

Ostavljamo da se ohladi i mešamo s vremena na vreme da se ne stvori korica. Umutimo mekani maslac mikserom i dodajemo po malo od hladnog krema. Mutimo dok ne dobijemo mekan i gladak krem. Dobijeni krem sipamo na koru u kalup i poravnamo.

Za žele:

Operemo jagode i isečemo ih na pola. Poređamo jagode na puding. Za to vreme na tihoj vatri ugrevamo sok od višanja i šećer, mešamo dok se šećer ne rastvori, nije potrebno da provri, nego samo da se ugreje.

Sipamo žele u topao sok i mešamo dok se ne rastvori. Ostavljamo da se ohladi i stavljamo u frižider.

Kad sok počne da se želira, ali još uvek nije stegnat, sipamo ga preko jagoda. Stavljamo u frižider dok se potpuno ne stegne voćni sloj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: