Način pripreme
Dobro očišćen petao se maže iznutra sa malo masnoće. Natrlja se solju i biberom i naprska se sokom od limuna. Njegove iznutrice se skuvaju u posoljenoj vodi, ocede se, iseku se na sitno i pomešaju sa isečenom glavicom luka.
U njih se dodaje namrvljen hleb, prethdono skuvan i na ivice isečen jezik, žumanca, usitnjen peršun i biber. Smesa se promeša i koristi se da se napuni petao. Otvor se zašiva.
Dimljene grudi se iseku na tanke kriške i njima se prekrivaju ptičije grudi. Ona se stavlja u odgovarajuću posudu za pečenje, preliva se sa 2-3 kašike masnoće, sa strane se sipa malo bujona od iznutrica.
Jelo se peče oko 90 minuta na umerenoj rerni, dok se s vremena na vreme preliva sosom od pečenja. Deset minuta pre nego što je gotovo preliva se pavlakom i zapeče se.
Petao se prebacuje u tanjir za serviranje. Sos od pečenja se zgušnjava brašnom, začinjava se prstohvatom soli, prstohvatom šećera i sa malo soka od limuna i servira se zajedno sa mesom.