Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Petao sa mesnim nadevom

Petao sa mesnim nadevom

Elena TodorovaElena Todorova
Kuvar
30271
Petao sa mesnim nadevom2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
110 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
4
"Koliko god da petao dobro kukuriče, najbolje mesto za njega je u rerni, a nadev ćemo razmotriti kasnije"

Potrebni sastojci

  • petao - 1 komad
  • luk - 1 glavica
  • jezik - 150 g, skuvan
  • dimljene grudi - 100 g
  • brašno - 2 kašike
  • hleb - 1 kriška
  • jaja - 2 komada
  • pavlaka - 1/2 šolje, za kuvanje
  • šećer - 1 prstohvat
  • biber
  • limun - 1 komad
  • peršun
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro očišćen petao se maže iznutra sa malo masnoće. Natrlja se solju i biberom i naprska se sokom od limuna. Njegove iznutrice se skuvaju u posoljenoj vodi, ocede se, iseku se na sitno i pomešaju sa isečenom glavicom luka.

U njih se dodaje namrvljen hleb, prethdono skuvan i na ivice isečen jezik, žumanca, usitnjen peršun i biber. Smesa se promeša i koristi se da se napuni petao. Otvor se zašiva.

Dimljene grudi se iseku na tanke kriške i njima se prekrivaju ptičije grudi. Ona se stavlja u odgovarajuću posudu za pečenje, preliva se sa 2-3 kašike masnoće, sa strane se sipa malo bujona od iznutrica.

Jelo se peče oko 90 minuta na umerenoj rerni, dok se s vremena na vreme preliva sosom od pečenja. Deset minuta pre nego što je gotovo preliva se pavlakom i zapeče se.

Petao se prebacuje u tanjir za serviranje. Sos od pečenja se zgušnjava brašnom, začinjava se prstohvatom soli, prstohvatom šećera i sa malo soka od limuna i servira se zajedno sa mesom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: