Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Riblja čorba»Tetevenska salamura (riblja čorba)

Tetevenska salamura (riblja čorba)

Tetevenska salamura (riblja čorba)
Fotografije: Irina Andreeva Jolie
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Da li znate tajnu ukusne riblje čorbe? Spremili smo ovaj izuzetno popularan recept iz tetevenskog kraja"

Potrebni sastojci

  • voda - 2 litra
  • pastrmka - 5 - 6 komada, mala ili meso od veće oko 300 g + nekoliko rečnih rakova
  • paradajz - 200 g, zreo, oljušten, na kocke
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • ljute paprike - 2 - 3 komada, suve
  • vinsko sirće - 2 kašike
  • mirođija - 1 vezica, sveža
  • so - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

U mom slučaju koristila sam losos pastrmku.

U šerpu se sipa voda da provri i posoli se. Dodaje se viljuškom izgnječen paradajz na kocke (najbolje iz konzerve). Kada voda ponovo provri ispeku se ribe, rakovi i ljute paprike.

Ako se koristi meso krupnijih primeraka, dobro je da je riba prethodno pečena i odvojena od kostiju. Iskida se na parčiče.

Sipa se riba u kipuću čorbu i istucaju se ljute paprike u avanu. I one se dodaju.

U istom avanu se istucaju oljušteni čenovi belog luka sa malo soli. Dodaju se u čorbu.

Sirće se sipa poslednje i sklanja se sa vatre. Tek tada se dodaje sveža mirođija isečena na sitno.

Jede se kako hladna tako i vrela, obično nakon pijanstva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: