Način pripreme
Ribu skuvamo sa jednom krupnije isečenom šargarepom, paškanatom i pola glavice luka, malo soli i ulja. Dobro je da riba bude sa kostina, a i bolje je da budu bar dve različite vrste ribe.
Kad riba bude gotova izvadimo je iz bujona, procedimo ga dok je još topao i posipamo selenom. Kad se riba ohladi, ako je sa kostima očistimo i iskidamo na komade.
Kuvanu šargarepu, paškanat i luk iseckamo i stavljamo u iskidanu ribu. U šerpu u kojoj ćemo kuvati supu dinstamo drugu polovinu glavice luka i drugu šargrepu, pre toga smo je izrendali.
Kad povrće omekša u njih dodajemo paradajz pire, promešamo i kuvamo oko 5 minuta zajedno. Dodajemo ribu i kuvano povrće iz bujona, alevu papriku, biber, izmrvljenu nanu i bosiljak, sipamo bujon i dodajemo vodu dok ne dobijemo željenu količinu supe.
Kad provri unutra sipamo pirinač i kuvamo još 10-15 minuta dok se ne rastvori. Kad se pirinač skuva posipamo izmrvljenom majčinom dušicom. Skidamo sa vatre i ostavljamo da odstoji desetak minuta.
Za to vreme pripremamo zapršku od kiselog mleka i jajeta.Čorbu zapržimo i ostavljamo bez poklopca 15-20 minuta pre konzumiranja. Najukusnija je hladna.
Jela sam mnogo ribljih čorbi, ali nikad nije bila ukusnija od mamine!