Način pripreme
Tri tikvice isecite na panjiće i izvadite unutrašnjost kašikom. Ako želite da budu lepše, napravite neku šarnu na njima - napravite plitke proreze.
Priprema nadeva:
U ugrejanom ulju propržite glavicu iseckanog luka, dodaje 1 šolju pirinča, prethodno opran i mešajte dok pirinač ne postane providan. Sipajte mleveno meso, prethodno ga pomešajte sa jednom šoljom vode. Tako se neće stvoriti grudvice. Mešajte nekoliko puta i dodajte crveni paradajz isečen na kockice, pre toga ga oljuštite.
Začinite tačinima, promešajte i napunite tikvice nadevom, a posle ih poređajte u pleh. Na dno pleha stavite preostali nadev i izvađeni deo tikvica. Preko svake tikvice stavite poklopac od paradajza. Prelijt sa još malo ulja i prelijte jednom šoljom vode sa dva prstohvata soli.
Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok ne bude gotovo. Pred kraj, sipajte po jednu kašičicu rendanog parmezana preko svake kriške paradajza i ostavite u rerni još nekoliko minuta.
Priprema sosa:
Umutite dva žumanca sa prstohvatom soli i pomešajte sa jednom šoljom kiselog mleka i jednom šoljom vode. Ugrejte malo ulja - 3-4 supene kašike u maloj kaseroli, sipajte jednu nepunu supenu kašiku brašna i propržite brašno.
Dodajte žumanca sa mlekom i mešajte da se ne stvore grudvice, dok ne provri. Posolite malo i skinite sa vatre. Začinite sa još jednim izgnječenim čenom belog luka.