Način pripreme
Meso isečemo na komade i stavljamo da vri u 2 l vode. Domaća kokoška ima dosta masti, deo nje se takođe dodaje u šerpu. Meso treba da vri tako bar 2 sata intenzivnije, dodaje se voda.
Dodajte isečen luk, paprike i krompir i smanjite vatru. Dodajte so, ja kosristim morsku so - 1 supenu kašiku. Vri tako još 30 minuta na umerenoj vatri, nakon toga dodajemo fidu. Nakon još 15 minuta dodajemo i paradajz. Po želji dodajemo još vode.
Dok supa ponovo ne provri, pripremite preliv. Umutimo jaja sa kiselim mlekom i polako dodajemo brašno, mešamo neprestano.
Skidamo šerpu sa vatre i smanjujemo ringlu. Stavljamo čubar i biber. Kad stavljamo zapršku, supa ne treba da bude vrele. Sipajte jednu kutlaču supe u zapršku uz neprestano mešanje, dodajte još jednu kutlaču i nakon toga sipajte sve u šerpu i promešajte. Servirajte toplu sa svežim peršunom.
Priprema ove supe ne oduzima više od 3 sata. Vreme se i ne oseti, ako je pripremate na šporetu na drva, tako možete da se igrate, da je ostavite prva dva sata i samo da je nadgledate.
Skromno, ali mnogo ukusno.
Jedan zaboravljen miris seoske kuhinje.