Način pripreme
Sos bolonjeze:
Sitno iseckamo i dinstamo 2-3 supene kakšike ulja/maslinovog ulja. Dodajemo sitno izrendanu šargarepu i dinstamo oko 5 minuta. Dodajemo mleveno meso i pržimo. Začinimo biberom i solju po ukusu. Dodajemo mleveni paradajz i bosiljak i ostavljamo da vri na tihoj vatri oko 10-15 minuta.
Sos bešamel:
U dubokoj posudi rastopimo maslac. Skidamo sa vatre i lagano, kašiku po kašiku, dodajemo brašno.
Posudu vraćamo na vatru da se rastopi smesa i uz neprestano mešanje dodajemo deo kuvanog mleka, dok ne dobijemo kremastu smesu.
Smesa se kuva dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dodajemo i preostali maslac. Sos začinimo solju i biberom.
U duboki pleh poređamo kore, pokrivamo sa 3-4 supene kašike bešamel sosa i delom sosa bolonjeze. Odozgo posipamo isečenim kockicama šunke, prethodno isečene i dinstane pečurke i malo rendanog kačkavalja. Ponavaljamo i sledeća dva reda. Na poslednji red kora stavljamo samo bešamel i kačkavalj.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni do 200 stepeni oko 30-40 minuta ili dok se kačkavalj ne zapeče.