Način pripreme
Testo dobro umesite. Ostavite ga na sat i po na sobnoj temperaturi.
Izrendajte luk i beli luk. Pomešajte mleveno meso sa lukom i belim lukom. Začinite začinima.
Razvujte koru 3-4 mm debljine. Ako imate kalup za peljmene stavite koru na njega. Napravite džepove i napunite kašikom od smese. Razvijte drugu koru i oblikujte šestougaone peljmene.
Ako nemate, isecite čašom krugove, stavite kašiku od smese i zatvorite krug. Oblikujte ga pritiskajui ivice. Pospite sa malo brašna i stavite sve peljemene u zamrzivač.
Možete ih kuvati, kada poželite, i da ih uvek imate spremne. Peljemne kuvajte u vreloj posoljenoj vodi, dodajte alevu papriku.
U šerpi kuvajte po nekoliko peljmena i vadite ih rešetkastom kašikom. Servirajte tople sa maslacem ili kiselom pavlakom.