Način pripreme
Rastvorite kvasac i šećer u mlakom mleku. Ostavite na toplom da nadođe 7-8 minuta.
Prosejte brašno u posudi i napravite udubljenje, sipajte so, maslinovo ulje i kiselo mleko.
Kad kvasac nadođe dodajte i njega i zamesite glatko i elastično testo, sipate brašno koliko je potrebno dok ne prestane da se lepi po rukama i radnoj površini.
Ostavite testo da nadođe 1 sat, namažite ga da se ne stvori korica.
Za to vreme pripremite nadev.
Isecite luk i beli luk i zajedno sa svim ostalim sastojcima pasirajte. Nije potrebno da msesa bude previše fina. Od jajeta možete odvojite malo žumanca za premazivanje na kraju.
Kad testo nadođe razvucite ga na brašnom posutoj radnoj površini, napravite pravougaoni oblk. Namažite ravnomerno nadevom i uvijte u rolat.
Isecite na 7 jednakih dlova i dva kraja stavite u centar pleha, prečnika oko 27-28 cm, prethodno namazan ili obložen papirom za pečenje.
Presotale delove rolata poređajte sa strane na malom razmaku jedan od drugog.
Ostavite ponovo da se udvostruči oko 30 minuta.
Namažite žumancem, pomešanim sa malo vode i pospite semenkama.
Pecite pogaču prvo u ugrejanoj rerni na 200 stepeni i nakon 5 minuta pecite na 180 stepeni dok ne porumeni - 25-30 minuta.
Ostavite da se ohladi i servirajte!
Prijatno!