Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača sa svežim mlekom

Pogača sa svežim mlekom

Gergana  GeorgievaGergana Georgieva
Guru
2406087763
Pogača sa svežim mlekom
Fotografije: Gergana Georgieva
1 / 3
30/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
5
"Vazdušasta pogača sa svežim mlekom, od koje svako želi da odlomi parče"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 3 komada
  • ulje - 4 kašike
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašika
  • kvasac - 1 kocka
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutimo kvasac zajedno sa šećerom i 100 ml mlakog mleka. Ostavljamo 10 minuta da naraste. U brašnu pravimo udubljenje i unutra stavljamo jaja, odvajajući jedno žumance za kraj, za mazanje pogače.

Dodajemo ulje, so i aktivirani kvasac. Počinjemo da mesimo, sipajući po malo mlakog mleka, dok ne dobijemo ne mnogo tvrdo testo. Ostavlkamo testo da odstoji oko 30 minuta, nakon toga ga ponovo zamesimo.

Pravimo lopte i poređamo ih u namazanu i brašnom posutu posudu za pečenje, nakon toga ostavljamo da odstojo još 15 minuta. Mutimo žumance sa 2-3 kaši ulja i 2-3 kapi vode i tako dobijenom smesom mažemo pogaču odozgo.

Stavljamo da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kad dobije zlatastu boju, stavljamo odozgo foliju i pečemo ukupno 40 minuta. Izvadimo i uvijamo krpom da odstoji.

Prijatno uz pogaču sa svežim mlekom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: