Način pripreme
U posudi umutimo kvasac zajedno sa šećerom i 100 ml mlakog mleka. Ostavljamo 10 minuta da naraste. U brašnu pravimo udubljenje i unutra stavljamo jaja, odvajajući jedno žumance za kraj, za mazanje pogače.
Dodajemo ulje, so i aktivirani kvasac. Počinjemo da mesimo, sipajući po malo mlakog mleka, dok ne dobijemo ne mnogo tvrdo testo. Ostavlkamo testo da odstoji oko 30 minuta, nakon toga ga ponovo zamesimo.
Pravimo lopte i poređamo ih u namazanu i brašnom posutu posudu za pečenje, nakon toga ostavljamo da odstojo još 15 minuta. Mutimo žumance sa 2-3 kaši ulja i 2-3 kapi vode i tako dobijenom smesom mažemo pogaču odozgo.
Stavljamo da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kad dobije zlatastu boju, stavljamo odozgo foliju i pečemo ukupno 40 minuta. Izvadimo i uvijamo krpom da odstoji.
Prijatno uz pogaču sa svežim mlekom!