Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Posne sarme od listova vinove loze sa suvim šljivama

Posne sarme od listova vinove loze sa suvim šljivama

ažurirano:
Elena StoichovskaElena Stoichovska
Pomoćnik kuvara
7519302
Posne sarme od listova vinove loze sa suvim šljivama3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Jedinstvene sarmice sa šljivama i posnim nadevom - jedite sa zadovoljstvom i do mile volje."

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - 1 1/2 tegle (po 680 g)
  • luk - 3 glavice
  • šargarepa - 2 komada
  • celer - 1 mala glavica
  • smeđi pirinač - 300 g
  • paprike - 100 g, suve
  • šljive - 150 g, suve, bez koštica
  • voda - 600 ml
  • rasol - 300 ml, za kuvanje
  • ulje - 100 ml
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • čubar - 1 kašičica
  • peršun - 1/2 veze
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Mnogo puta sam rekla da volim čudne i netipične kombinacije. Kao na primer sarme od listova vinove loze sa šljivama - em slatke, em kisele, ne samo od ukusa šljiva, nego i od rasola. Pripremaju se ne mnogo drugačije od standardnih sarmi, a izuzetno interesantnog su ukusa.

Da pređemo na recept:

Šargarepu, luk i celer sitno iseckamo. Luk i šargarepu pržimo u ugrejanoj masti. Dodajemo celer, promešamo i ostavljamo da se dinsta.

Sušeni paradajz sečemo na trakice i dodajemo u smesu od povrća. Začinimo biberom i čubrom.

Promešamo i dodajemo oprani pirinač. Promešamo malo i pržimo. Sipamo toplu vodu i kuvamo dok pirinač ne nabubri - oko 5 minuta.

Peršun sitno isečemo. Dodajemo ga u smesu. Promešamo. Skidamo nadev sa vatre i ostavljamo sa strane da se ohladi. Začinimo solju i biberom.

Suve šljive sečemo na pola. Nije potrebno prethodno da ih potopimo, pošto će prilikom kuvanja da narastu dovoljno.

Nadev rasporedimo u listove vinove loze i uvijamo sarme, u svaku stavljamo i po pola šljive.

Poređamo u šerpu i prelivamo rasolom. Kuvamo na tihoj vatri dok ne ostanu na masti - oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: