Način pripreme
/undefined Mnogo puta sam rekla da volim čudne i netipične kombinacije. Kao na primer sarme od listova vinove loze sa šljivama - em slatke, em kisele, ne samo od ukusa šljiva, nego i od rasola. Pripremaju se ne mnogo drugačije od standardnih sarmi, a izuzetno interesantnog su ukusa.
Da pređemo na recept:
Šargarepu, luk i celer sitno iseckamo. Luk i šargarepu pržimo u ugrejanoj masti. Dodajemo celer, promešamo i ostavljamo da se dinsta.
Sušeni paradajz sečemo na trakice i dodajemo u smesu od povrća. Začinimo biberom i čubrom.
Promešamo i dodajemo oprani pirinač. Promešamo malo i pržimo. Sipamo toplu vodu i kuvamo dok pirinač ne nabubri - oko 5 minuta.
Peršun sitno isečemo. Dodajemo ga u smesu. Promešamo. Skidamo nadev sa vatre i ostavljamo sa strane da se ohladi. Začinimo solju i biberom.
Suve šljive sečemo na pola. Nije potrebno prethodno da ih potopimo, pošto će prilikom kuvanja da narastu dovoljno.
Nadev rasporedimo u listove vinove loze i uvijamo sarme, u svaku stavljamo i po pola šljive.
Poređamo u šerpu i prelivamo rasolom. Kuvamo na tihoj vatri dok ne ostanu na masti - oko 40 minuta.