Način pripreme
Kolenicu dobro osušite i napravite dijagonalne proreze po koži oštrim nožem, dubine 1.5 cm.
U blender stavljamo isečene paprike, beli luk, so, začine, senf, rastopljenu svinjsku mast i sok od limuna.
U odgovarajuću posudu stavljamo kolenice i dobro natrljamo marinadom. Posipamo krupnijom solju i okrećemo sa druge strane. Kad se meso dobro začini pokrivamo ga streč folijom i ostavljamo u frižider na 24 sata.
Neposredno pre pečenja ostavljamo je na sobnoj temperaturi na sat vremena. Posipamo prezlama i stavljamo u pleh, u koji smo sipali tamno pivo. Pokrivamo posudu folijom i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 80 minuta.
Za to vreme pripremamo prilog. Operemo i oljuštimo krompir. Isečemo na kriške srednje debljine.
U veliku šerpu sa kipućom vodom stavljamo so i blanširamo krompir 4 minuta. Ocedimo od vode i ostavljamo da se ocede.
Od suve ćabate pripremamo prezle, sa odgovarajućim ukusom i mirisom za ovaj aromatičan krompir.
Pomešamo suve sastojke u posudi, dobro ih promešamo. Mnogo udobna varijanta je da stavimo hladan i oceđen krompir u kesu za pečenje ili u najlon kesu.
Sipamo od začina, protresemo kesu i krompir upije mast. Tako će se svi aromatični začini koji su u kesi zalepiti po njima. Ponovo protresemo kesu da se začine sve kriške.
U plitak pleh (onaj iz rerne) poređamo krompir ravnomerno po dnu. Stavljamo struk ruzmatina u sredinu. Pečemo krompir u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.
Izvadimo ih i prelijemo sa malo rastopljenog maslaca. Pečemo dok ne dobiju hrskavu koricu.
Skidamo foliju sa pleha i otkrivamo kolenice.
Smanjujemo stepene i pečemo dok ne dobije lepu zlatnu boju i hrskavu koricu. Gledamo tečnost na dnu. Ako je isparia prilikom pečenja dodajemo još malo. Ostavljamo meso da odstoji pre sečenja.
Serviramo sa aromatičnim krompirom i svežom salatom kao prilog.
Savet: Po želji možete dodati povrće ili blanširane pečurke. Preostali sos možete redukovati sa pšeničnim skrobom i da prelijete pečeno meso.