Kalcone sa domaćim testom i nadevom sa mlevenim mesom

03/02/2019
"Ako još niste imali šanse da se zaljubite u italijansku kuhinju, ovaj kalcone će vas zapleniti "
Priprema50 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno65 min.
Porcije4
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano33
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom desmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • kvasac - 1 kesica
  • brašno - 500 - 600 g, prosejano
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike (možete zameniti sa 2 supene kašike ulja)
  • šećer - 1 kašičica
  • voda - 250 ml
  • za nadev
  • mleveno meso - 1 paket
  • ulje
  • luk - 1 srednja glavica
  • maslac - 50 g
  • beli luk - 1 čen
  • pečurke - pola ili cela tegla
  • začin za meso - nekoliko prstohvata
  • so
  • biber - po ukusu
  • peršun - 2 prstohvata
  • parmezan
  • paradajz pire - pola tegle
  • jaja - 1 umućeno (za premazivanje)
* merne jedinice

Način pripreme

Da bismo pripremili testo prosevamo brašno u duboku posudu, dodajemo kašičicu soli i pravimol udubljenje u sredini.

U drugoj posudi pomešamo kesicu suvog kvasca sa 250 ml mlake vode i 1 kašičicom kristal šećera. Pokrivamo i ostavljamo nekoliko minua (6-7) da odstoji da se kvasac aktivira. Kad smesa bude gotova sipamo je u udubljenje u brašno, dodajemo maslinovo ulje i počinjemo da mesimo testo. Počinjemo da mešamo sastojke uz pomoć viljuške, a kad testo počne da se oblikuje mesimo rukama na brašnom posutoj radnoj površini. Nakon što testo postane elastično, podelimo ga na 4 jednaka dela (ili koliko komada Kalcone želite) i namažemo maslinovim uljem (ili uljem). Ostavimo gotovo testo da se stegne oko sat i po - dva- Ono treba da bude pokriveno i u toploj sobi.

Ugrejemo ulje u tiganju i nakon toga dodajemo mleveno meso. Izdrobimo ga uz pomoć spatule i ostavimo da se prži nekoliko minuta. Nakon toga začinimo solju, biberom, začinom za meso i peršunom. Pržimo dok ne dobije zlatnobraon boju. Gotovo mleveno meso stavimo u posudu na salvetu da se ocedi višak masnoće.

U drugom tiganju ugrejemo malo ulja zajedno sa maslacem i nakon toga dodaemo sitno iseckan luk, beli luk i pečurke. Pržimo 5-6 minuta i skinemo sa vatre (poželjno je da ih odvojimo u drugu posudu da ne stoje u ugrejanoj masti).

Sledeći korak je dodatan - u tiganj sipamo pola tegle paradajz pirea i začinimo solju i šećerom (zbog kiseine) po ukusu. Možemo koristiti pire i da ga ne obrađujemo dodatno. Skidamo sa vatre i pomešamo mleveno meso, povrće i paradajz pire. To je nadev za kalcone.

Prethodno uključimo rernu da se ugreva. Na brašnom posutoj radnoj površini razvučemo testo za jednu porciju kalcone. Ne treba da bude previše tanko. Na jednu polovinu stavljamo odgovarajuću količlinu nadeva, poređamo parmezan preko i malo pokvasimo ivice.

Uvijemo slobodnu polovinu od testa vlažnim rukama i pritisnemo ivice da se dobro učvrsti i da se ne otvori prilikom pečenja.

Umutimo jedno jaje i uz pomoć silikonske četke namažemo odozgo. Po želji možemo posuti peršunom za bolji izgled.

Poređamo uvijene komade kalcona na papir za pečenje ili silikonsku površinu i pečemo na 200-225 stepeni oko 15-20 minuta (dok testo ne dobije zlatnu boju).

Gotov kalcone možemo servirati sa sosom od belog luka.slični recepti ovde

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar