Način pripreme
Prosevamo brašno u odgovarajuću posudu za mešenje testa. U njega dodajemo griz i so. Pomešamo sa šećerom i prelivamo mlakom vodom.
Kad se aktiriva sipamo u udubljenje od brašna. Dodajemo maslinovo ulje i mešamo rukama dok ne dobijemo lepljivo testo.
Onda sipamo brašno na radnu površinu, mesimo spolja ka unutra. Ako je potrebno dodajemo još malo brašna.
Testo treba da bude elastično. Vraćamo ga u posudu, namažemo maslinovim uljem i uvijamo u providnu foliju.
Ostavljamo da odstoji 50 minuta na sobnoj temepraturi. Od toplote zavisi koliko će vremena biti potrebno za nadolaženje.
Sadtojke za nadev pomešamo u posudi - iseckanu šunku, masline i sušeni paradajz.
Od testa napravimo 14-15 loptica. U svaku stavljamo po kašiku dve od nadeva i kuglu mocarele.
Svaku loptu potapamo u kečap (čiji je sadržaj kuvani paradajz sa origanom i začinom za picu) i poređamo u namazan pleh za pečenje.
Ostavljamo testo da nadođe još jednom.
Na svaku loptu poređamo isečene zelene masline i posipamo origanom i malo maslinovog ulja.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.
Serviramo sa mlečnim sosom sa belim lukom.