Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Čuros»Čuros sa čokoladom i cimetom

Čuros sa čokoladom i cimetom

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221342k
Čuros sa čokoladom i cimetom
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
10
"Ko vam je rekao da čurosi liče na tulumbe, nije bio u pravu - oni su bar dva puta ukusniji"

Potrebni sastojci

  • za kuvano testo
  • voda - 400 ml
  • maslac - 200 g
  • brašno - 280 g
  • jaja - 6 komada
  • ulje - za prženje
  • so - 1/2 kašičice
  • za posipanje
  • šećer - 5 kašika
  • cimet - 1 kašika
  • za čokoladni sos
  • sveže mleko - 200 ml
  • čokolada - 100 g
  • šećer - 2 kašike
  • kukuruzni skrob - 1 kašika
  • vanila - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite vodu za testo da provri zajedno sa solju i maslacem. Nakon što se maslac istopi sipajte brašno ojednom i mešajte na laganoj vatri drvenom varjačom, dok se testo ne pretvori u loptu.

Kad je gotovo, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Nakon što se prohladi testo, počnite da dodajete jaja, jedno po jedno, pa nakon svakog dobro mešajte dok ga testo ne upije dobro.

Zagrejte ulje. Stavite testo u špric sa tankim i reckastim nastavkom. Našpricajte u vrelo ulje parčiće dužine između 10 i 15 centimetara. Pržite dok ne dobiju zlatastu boju. Uvaljajte čurose u smesu od cimeta i šećera.

Rastvorite skrob za čokoladni sos u 100 ml svežeg mleka. Ostatak mleka stavite da provri sa šećerom i vanilom. Dodajte prethodno namrvljenu čokoladu i mešajte dok se ne istopi.

Dodajte mleko sa skrobom uz neprestano mešanje. Nakon 3-4 minuta čokoladni sos je gotov. Servirajte gotove čurose sa čokoladnim sosom i štapićem cimeta za ukras.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: