Način pripreme
Oljuštimo 1 šargarepu i 1 krompir. Operemo i isečemo na velike komade. Malu glavicu luka isečemo na isti način. Očistimo jednog klena. Isečemo ga na 3-4 parčeta. Operemo hhladnom vodom.
Stavljamo u šerpu 3 litre vode da provri. Stavljamo klena u vrelu vodu. Proveravamo da li je riba i povrće kuvano. Povrće stavljamo za ukus i miris. Nakon što se riba skuva izvadimo je. Sklanjamo koske, odvajamo samo meso u posudu. Iskidamo na male komade.
Vadimo krompir, luk i šargarepu, oni nam više nisu potrebni. Bujon procedimo kroz veliku cediljku. Od proceđenog bujona nam je potrebno malo više od 2 l. Bujon sipamo u čistu šerpu. Odvajamo 3 žumanca.
Pravimo toplu zapršku u kaseroli na vatri sa 3 žumanca, 400 g kiselog mleka i 3 supene kašike bršana, mešamo neprestano i brzo žicom na tihoj vatri. Treba da dobijemo gustu smesu. Skidamo je.
Kad bude gotova stavljamo u bujon koji smo stavili na vatru i nastavljamo da mešamo dok se dve smese ne pomešaju dobro. Ostavljamo da vri na tihoj vatri. Unutra stavljamo ribu, očišćenu i iskidanu.
Začinimo solju, biberom i suvim selenom. Ostavljamo na vatri da vri dok ne bude gotovo. Promešamo. Kad čorba bude gotova sipamo je u tanjire. Odozgo posipamo biberom i još malo suvog selena.