Gratin sa belgijskom cikorijom

29/03/2019
"Baš tako - sa cikorijom i obećavamo da će sa pavlakom ukus biti magičan "
Priprema20 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno60 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano13
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • cikorija - 8 komada, sirnije ili 4 krupnije, prepolovljene
  • sok od limuna - od 1 limuna
  • šunka - 8 komada
  • pavlaka - 500 ml, tečna
  • so - po ukusu
  • biber - sveže samleven
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat
  • kačkavalj - 300 g, izrendan, može i više (ja koristim rendani grijer)
* merne jedinice

Način pripreme

Nećemo ulaziti u detalje vezane za cikoriju, zato što sam videla da na sajtu ima dobar članak. Smo ću dodati da je poznata još kao andiv u zapadnom svetu, a u njenoj rodnoj Belgiji i severnoj Francuskoj se naziva još i šikon.

Blanširamo andive u vreloj, posoljenoj vodi u koju smo dodali sok od limuna. Izvadite, ocedite i uvijte svaku listom šunke i poređajte jedno do drugog u posudu za gratin.

Začinite pavlaku začinima i prelijte andive njom. Ipak nisam mogla da se suzdržim i da ne dodam, jer se u nekim delovima francuske koristi bešamel sos.

Obilno pospite rendanim kačkavaljem i stavite u rernu na 200 stepeni dok se dobro ne zapeče. Negde serviraju sa kuvanim pirinčem, ali ja volim sa salatom (na slici je od šargarepe, koja daje boju, ne samo ukus) i seoski hleb sa debelom korom sa kojom ćete potrljati sos.

Napomena: Ako mislite da je jelo mnogo teško, koristite 250 ml pavlake + 250 ml svežeg mleka ili samo sveže mleko, ali vas upozoravam da vredi da probate samo sa pavlakom, uprkos kalorijama.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar