Način pripreme
Nećemo ulaziti u detalje vezane za cikoriju, zato što sam videla da na sajtu ima dobar članak. Smo ću dodati da je poznata još kao andiv u zapadnom svetu, a u njenoj rodnoj Belgiji i severnoj Francuskoj se naziva još i šikon.
Blanširamo andive u vreloj, posoljenoj vodi u koju smo dodali sok od limuna. Izvadite, ocedite i uvijte svaku listom šunke i poređajte jedno do drugog u posudu za gratin.
Začinite pavlaku začinima i prelijte andive njom. Ipak nisam mogla da se suzdržim i da ne dodam, jer se u nekim delovima francuske koristi bešamel sos.
Obilno pospite rendanim kačkavaljem i stavite u rernu na 200 stepeni dok se dobro ne zapeče. Negde serviraju sa kuvanim pirinčem, ali ja volim sa salatom (na slici je od šargarepe, koja daje boju, ne samo ukus) i seoski hleb sa debelom korom sa kojom ćete potrljati sos.
Napomena: Ako mislite da je jelo mnogo teško, koristite 250 ml pavlake + 250 ml svežeg mleka ili samo sveže mleko, ali vas upozoravam da vredi da probate samo sa pavlakom, uprkos kalorijama.