Način pripreme
Ovo je veoma jednostavan i brz revept. Takođe vam dozvoljava da eksperimentišete maksimalno, imate mogućnost da izabere kačkavalj po ukusu. Jedino, ali i najvažnije što treba da imate u vidu je da kačkavalj treba da bude čvrst pre prženja.
Vi procenite da li treba da odstoji u frižideru ili u zamrvicaču 15 minuta neposredno pre prženja. Možete zameniti mlekom sa niskim procentom masti i da pržite u ulju ili maslacu, da zamenite slatko sa slatkom od malina ili šumskih jagoda, ili sa nekim po vašem ukusu.
Dok se pripremate stavite kačkavalj u zamrzivač na nekoliko minuta. Za to vreme u maloj posudi razbijte jedno jaje i umutite ga, dodajte 4 supene kašike svežg mleka i ponovo promešajte. Dodajte 2 supene kašike brašna u smesu (lepo je da prosejete brašno kroz finu metalnu cediljku). Dobro mešajte dok maksimalno smanjite grudvice u smesu.
Obratite pažnju da smesa ne treba da bude previše gusta, ni previše retka (balans mleka i brašna treba da bude konsistencije umućenog jajeta). Na kraju dodajte biber, alevu papriku i so.
Stavite maslinovo ulje u tiganj da pokrije dno ~ 1.5 cm. Stavite da vatru da se lepo ugreje. Izvadite kačkavalj iz zamrzivača i isecite ga na kriške ~ 2.5 cm. Možete ekperimentisati sa različitim oblicima - kockicama, trouglovima itd.
Pripremite jedan široki tanjir sa prosejanim brašno.
Potopimo kačkavalj u smesu, posle uvaljamo u brašno, ponovo u smesu. Tako dobijamo duplo pohovanje, koje ćete videti nakon toga. Ako vam je ova procedura teška i puno se prljate, možete koristiti hvataljku ili viljušku, ali nemojte zaboraviti da je tiganj na vatri i da treba da budete brzi.
Možete početi prženje. Proverite s vremena na vreme donju stranu. Smesa za pohovanje treba da dobije zlatnu boju. Okrenite kada bude gotovo i pržite sa druge strane. Izvadite na čist tanjir i prelijte sa preostalim maslinovim uljem iz tiganja.
Servirajte kačkavalj topao sa hladnim slatkom. Kačkavalj ide i uz slani dresing po vašem izboru.
Jelo vam je gotovo! Prijatno!