Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja sa kozijim sirom i spanaćem

Lazanja sa kozijim sirom i spanaćem

Lazanja sa kozijim sirom i spanaćem
Fotografije: Krasi Vangelov
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Ako je jedan od razloga da posetite Italiju da bi probali testeninu, ostanite ovde i probajte našu lazanju sa kozijim sirom i spanaćem"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju - 6 komada
  • spanać - 450 g
  • beli luk - 2 čena
  • suvo grožđe - 1 kašika
  • pinjole - 1 kašika
  • koziji sir - 100 g
  • gran padano - 150 g, narendan
  • rikota - 100 g
  • pavlaka za kuvanje - 100 ml
  • žumanca - 1 komad
  • so
  • biber
  • bosiljak - 2 struka, iseckan
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • Za bešamel
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • maslac - 50 g
  • brašno - 3 kašike
  • sveže mleko - 650 ml
  • beli biber - po ukusu
  • muskatni oraščić - po ukusu
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Iseckajte spanać i beli luk i izdinstajte ih u zagrejanom maslinovom ulju 5 minuta sa malo soli.

Dodajte pinjole, suvo grožđe i biber i nastavite proces kuvanja još dva minuta, nakon toga sklonite sa vatre, stavite koziji sir i promešajte. To je jedan deo nadeva.

Drugi nadev pripremamo od sitnog sira, mešajući ga sa žumancem, bosiljkom, pavlakom i malo soli. Ostavljamo sa strane.

Za bešamel stavite na ringlu duboku posudu i zagrejte maslac i maslinovo ulje. Sipajte brašno i mešajte dva minuta, dok se ne zapeče i dobro ne zamiriše.

Sipajte mleko u porcijama, muteći intenzivno dok ne dobijete gladak bešamel. Kuvajte još 5-6 minua na tihoj vatri i začinite solju, belim biberom i muskatnim oraščićem.

Kore za lazanju spremite prema uputstvu proizvođača. Ocedite dobro od vode i u odgovarajuću posudu za pečenje stavlite dve za osnovu, pospite narendanim gran padanom i rasporedite ravnomerno deo nadeva od spanaća.

Prelijte bešamel sosom i pokrijte trećom korom. Preko nje ponovo pospite gran padano i stavite preostali nadev od spanaća i još jedan sloj bešamela.

Pokrijte sa dve kore ovaj put i preko njih rasporedite drugi nadev od sitnog sira, stavite još malo bešamela u završite poslednjom korom preko koje stavljate preostali bešamel i gran padano.

Zapecite dok ne postane blago zlatasto u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: