Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja sa spanaćem i paradajz sosom

Lazanja sa spanaćem i paradajz sosom

Potrebitel#246506Potrebitel#246506
Početnik
13487
Lazanja sa spanaćem i paradajz sosom
Fotografije: Potrebitel#246506
1 / 4
20/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Ukusna lazanja od spanaća sa paradajz sosom, ogladneli smo"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju - 1/2 paketa
  • spanać - 300 g, svež
  • luk - 1 velika glavica, crni
  • šargarepa - 1 komad, velika ili dve manje
  • beli luk - 1 velika glavica
  • sos od paradajza - 1 supena kašika
  • maslac od kokosa - 1 supena kašika
  • šareni biber - sveže samleven
  • himalajska so
  • mocarela - 1 loptice x 125 g
  • parmezan - 100 g
  • za sos bešamel
  • kokosov maslac - 2 supene kašike
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 2 supene kašike
  • himalajska so - 1/2 kašičice
  • muskatni oraščić
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo očistite svo povrće. Sitno iseckajte luk i stavite da se dinsta na tihoj vatri sa kokosovim maslacem u dubokom i velikom tiganju ili šerpi sa poklopcem.

Za to vreme sitno iseckajte šargarepu i dodajte u luk.

Sitno isecite beli luk, dodajte u njega luk i šargarepu. Nakon nekoliko minuta promešajte i sipajte gotov paradajz sos. Ostavite sos da se krčka ispod poklopca bar još 10 minuta.

Za to vreme sitno iseckajte spanać i napravite bešamel sos.

Rastopite u maloj šerpi kokosov maslac, skinite sa vatre i brzim mešanje dodajte brašno, da se ne stvore grudvice.

Vratite ponovo na vatru i sipajte polako mleko, ponovo energično mešajte dok se ne zgusne. Ja sam lično zamenila kravlje sveže mleko sojinim, tako da je recept odgovarajući i za vegetarijance - sve životinjske sastojke možete zameniti biljnim.

Na kraju začinite bešamelom za vašu vegetarijansku lazanju sa solju i muskatnim oraščićem. Ostavite sa strane.

Vratite se na sos od paradajza za lazanju. Dodajte u njega krupnije iseckan spanać i začine, promešajte i isključite ringlu. Nemojte se plašiti, ako vam se čini da je previše retko - sos se natapa u kore prilikom pečenja da bi omekšale i nabubrile.

Počnite da ređate lazanju od spanaća u odgovarajući pravougaoni pleh.

Prvo sipajte blizu pola bešamela i ravnomerno rasporedite po dnu pleha.

Poređajte kore za lazanju ali ne mnogo gusto, zato što se razdvoje prilikom pečenja. Pokrijte kore delom sosa od paradajza sa spanaćem i tako ređajte kore sa sosom dok ga imate.

U klasičan recept za lazanju na svaki red sosa sipajte rendani parmezan (postoji alternativa za vegetarijance, bez životinjske masti).

Međutim, ja volim da završim sa njim i sipam ga samo na vrh da bi lazanja imala apetitnu zlatnu koricu.

Na poslednji red kora sipamo prvo preostalu polovinu sosa bešamela i ravnomerno rasporedimo.

Odozgo dodajemo rendnau mocarelu i na kraju parmezan (takođe izrendan).

Pečemo ukusnu lazanju lazanju na 200 stepeni oko 30 minuta u vatrostalnoj činiji sa poklopcem. Ako koristite običan pleh, zatvorite folijom

Na kraju zapecite otvorenu lazanju sa spanaćem 5-10 minuta, koliko da dobijete lepu zlatnu koricu, i izvadite je iz rerne.

Ostavite najmanje 10-15 minuta pre serviranja, tako će biti mnogo lakše da sečete.

Ja svaki tanjir ukrašavam rukolom, čeri paradajzom i listovima bosiljka.

Lazanja sa spanaćem i paradajz sosom ide odlično uz čašu crvenog vina :)

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: