Način pripreme
Operemo i očistimo tikvice i luk. Izrendamo i ostavljamo izrendane tikvice da se ocede od vode.
Potopimo krišku hleba u vodu i iscedimo rukama.
Isečemo peršun sitno.
U posudu stavljamo mleveno meso i u njega dodajemo rendani tikvice i luk, vlažan hleb, jedno jaje, peršun, sodu, beli biber, kumin i so po ukusu.
Rukama lepo promešamo smesu i ostavljamo je na oko sat vremena da odstoji.
Za to vreme pripremamo pire od paradajza i paprika, u pleh poređamo ceo opran paradajz, paprike, očišćene od drške i semenki, i neoljuštenu glavicu luka.
Stavljamo pleh sa povrćem u ugrejanu rernu na 180 stepeni i pečemo oko 45 minuta.
Izvadimo pečeno povrće, ostavljamo da se malo ohladi, nakon toga oljuštimo i isečemo na krupnije komade.
U njih dodajemo iseckani peršun i sve zajedno pasiramo štapnim mikserom.
Dodajemo so po ukusu, šećer, crno vino i ulje.
Ako nam se čini da pire nema dovoljnu gustinu, možemo staviti na vatru da malo provri i da dobije željenu gustinu.
Kad pire bude gotov, prelazimo na mleveno meso, od njega oblikujemo velike ćufte.
Ćufte uvaljamo u brašno i poređamo u pleh, u kojem smo prethodno ugrejali ulje.
Stavljamo u rernu i pečemo oko 20 minuta n 200 stepeni.
Na dno tanjira stavljamo nekoliko kašika pirea od paradajza i paprike i preko serviramo gotove tople ćufte.