Način pripreme
Cveklu operemo četkom, isečemo na dva dela da se brže skuva, listove operemo i očistimo od debelih stabala, isečemo krupnije i zajedno sa cveklom kuvamo u posoljenoj vodi.
Za lostove nam je potrebno 2-3 minuta, posle izvadimo rešetastom kašikom, operemo hladnom vodom i stavljamo na dno dubokog tanjira. Nakon 30 minuta skuvamo i cveklu, očistimo i oljuštimo od kore i isečemo na polukrugove.
Oprani paradajz i krastavce oljuštimo od kore i sečemo na kockice. U sredinu sipamo krastavac, po ivicama kockice paradajza i po periferiji tanjira kriške crvene cvekle.
Prelivamo maslinovim uljem, sokom od limuna i prstohvatom-dva mlevene morske sol. Na kraju posipamo sirovim ili pečenim semenom suncokreta i serviramo.
Ukusno i zdravo, ova salata je veoma zasičujuća i može se jesti za ručak ili večeru.