Način pripreme
Prvo pripremite testo za ornamente. U posudi prosejte brašno i skrob, dodajte so i uz neprestano mešenje dodajte vodu dok ne dobijete tvrdo testo. Stavite testo posuto skrobom u najlon kesu (da se ne suši).
U posudi prosejte brašno, napravite udubljenje i dodajte so u njega. šećer, prašak za pecivo i sodu, pomešanu sa sirćetom, U njih lagano i uz neprestano mešanje dodajte ugrejanu gaziranu vodu, ako je potrebno dodajte brašno dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi po prstima.
Uvijte paru u aluminijumsku filiju i stavite u testo. U pleh, prečnika 26 cm, namazan sa malo maslinovog ulja rasporedite testo na tanak i ravnomeran sloj. Izbušite pogaču viljuškom na više mesta i ostavite da odstoji tako 30 minuta.
Za to vreme napravite ornamente od belog brašna - krst, sunce, klas pšenice, leptire i cvetiće i poređajte na pogaću, u sredinu stavite krst.
Namažite pogaču sa malo maslinovog ulja odozgo i stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni, pecite oko 35 minuta dok ne bude gotovo. Naprskajte pogaču hladnom vodom i uvijte čistom krpom da se popari.
Čuvajte preostalo belo testo u kesi u zamrzivaču, za vašu sledeću pogaču sa belim ornamentima.