Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača sa sodom»Posna pogača sa belim ornamentima

Posna pogača sa belim ornamentima

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Posna pogača sa belim ornamentima
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Da li se i vi pitate kako se pripremaju beli ornamenti na pogači - onda je ovaj recept specijalno za vas"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 supena kašika
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • prašak za pecivo - 10 g
  • gazirana voda - 300 ml, ugrejana
  • sirće - 1 supena kšika
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • testo za ornamente
  • brašno - 1 šolja
  • skrob - 1 šolja
  • so - 1 supena kašika
  • voda - za testo
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite testo za ornamente. U posudi prosejte brašno i skrob, dodajte so i uz neprestano mešenje dodajte vodu dok ne dobijete tvrdo testo. Stavite testo posuto skrobom u najlon kesu (da se ne suši).

U posudi prosejte brašno, napravite udubljenje i dodajte so u njega. šećer, prašak za pecivo i sodu, pomešanu sa sirćetom, U njih lagano i uz neprestano mešanje dodajte ugrejanu gaziranu vodu, ako je potrebno dodajte brašno dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi po prstima.

Uvijte paru u aluminijumsku filiju i stavite u testo. U pleh, prečnika 26 cm, namazan sa malo maslinovog ulja rasporedite testo na tanak i ravnomeran sloj. Izbušite pogaču viljuškom na više mesta i ostavite da odstoji tako 30 minuta.

Za to vreme napravite ornamente od belog brašna - krst, sunce, klas pšenice, leptire i cvetiće i poređajte na pogaću, u sredinu stavite krst.

Namažite pogaču sa malo maslinovog ulja odozgo i stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni, pecite oko 35 minuta dok ne bude gotovo. Naprskajte pogaču hladnom vodom i uvijte čistom krpom da se popari.

Čuvajte preostalo belo testo u kesi u zamrzivaču, za vašu sledeću pogaču sa belim ornamentima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: