Način pripreme
Sipajte gaziranu vodu u posudu, dodajte sodu i sirće. Lagano promešajte i dodajte maslinovo ulje. Brašno se prosejava.
Prvo se doda pola brašna i dobro izmeša drvenom kašikom ili lopaticom, dobija se gusta pasta.
Zatim dodajte ostatak brašna zajedno sa solju, šećerom i praškom za pecivo.
Počinjete da mesite, postepeno dodajete još malo brašna, ali ne preterujte.
Testo za pogaču sa sodom treba da ostane malo lepljivo. Mesite polako, povremeno istežite testo rukama, pa ga preklapajte i ponovo mesite.
Testo premažite sa malo maslinovog ulja ili ulja i ostavite poklopljeno na sobnoj temperaturi 20 minuta.
Stavite papir za pečenje na mali pleh. Pažljivo prebacite testo. Veličina pleha nije bitna, može biti veći.
Na vrhu napravite rez i pospite brašnom. Pecite pogaču za Badnje veče u zagrejanoj rerni sa ventilatorom.
Postavite pleh nisko, na drugi nivo, ispod sredine rerne. Prvo pecite 10 minuta na 220 stepeni. Zatim još 30 minuta na 180 stepeni.
Pogledajte i kako se i koliko peče pogača za Badnje veče, kao i da li pogača sa sodom treba da narasta.