Sočne pikantne ćuftice sa kačkavaljem

Катарина Кнежевић
Катарина Кнежевић
Početnik
12/04/2019
"Podigli smo pripremu ćuftica do umetnosti, koje sa zadovoljstvom delimo sa ljubiteljima ukusne hrane "
Priprema15 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno25 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano58
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za ćuftice
  • teleće mleveno meso - 300 g
  • svinjsko mleveno meso - 300 g
  • čedar - 140 g
  • parmezan - 100 g, izrendan
  • mrvice hleba - 180 g
  • sveže mleko - 1/2 šolje za kafu
  • jaja - 2 komada (žumanca)
  • šalot - 1 komad
  • biber - 1/2 kašičice, sveže samleven
  • origano - 1 kašičica, suv
  • čubar - 1 kašičica
  • kajenski biber - 1 kašičica, ravna
  • za pohovanje
  • belanca - 2 komada
  • kukuruzno brašno
  • prezle
  • i još
  • crni luk - 3 glavice, krupniji
  • biljno ulje - 1 supena kašika, za valjanje + za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajućoj posudi pomešamo dve vrste mlevenog mesa.

U posebnoj posudi umutimo žumanca, dodajemo sitno iseckan šalot i začine.

Mrvice od hleba (ili krišku domaćeg hleba iz pekare) potopimo u sveže mleko. Ocedimo ih zajedno sa rendanim parmezanom, dodajemo u preostale sastojke za ćufte. Promešamo dobro i pomešamo sa mlevenim mesom.

Uvek dodajem začine ta ovaj način, zato što se ravnomerno rasporede u mleveno meso.

Luk očistimo od ljuske i isečemo na krugove, debljine 1-1 i 1/2 cm.

Odvojene krugove od luka potapamo u ledeno hladnu posoljenu vodu.

Ostavljamo ih na 15 minuta, nakon toga ocedimo i osušimo na pamučnoj krpi.

Tako ublažujemo miris luka, a i bude krhkiji.

Od mlevenog mesa uvaljamo loptice veličine prečnika krugova luka (oko 4-5 cm u prečniku).

Da se mleveno meso ne bi lepilo, pokvasimo ruke biljnim uljem. U sredinu svake lopte stavljamo komad čedar sira.

Poređamo pikantne loptice sa krugovima luka u tanjir.

Pripremamo smesu za pohovanje tako što u jedan tanjir sipamo prezle, u drugi brašno, a u treći umućena belanca.

Svaku loptu prvo uvaljamo u belanca, posle u brašno, belanca i prezle.

Pržimo u ugrejanoj rerni dok ne dobiju zlatnu boju.

Stavljamo gotove, sočne ćufre na ubrus da se ocedi višak masti.

Serviramo sa sotiranim krompirom i sezonskom salatom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar