Način pripreme
Ova glazura će vas iznenaditi sa božanstvenim mirisom i začinima, karakterističnim za ovu kuhinju, sa dodatom pikantnom notom i svežinom citrusa. Odgovarajuća je i za svinjska rebra, i za pileće meso, šunku ili servirana uz prolećne rolnice, zašto da ne.
Bićete očarani krajnjim rezultatom i ukusnim kvalitetima pečenog mesa.
Kajsije operemo dobro i oljuštimo kožu. Pomešamo ih sa šećerom, vodom, izrendanim đumbirom i belim lukom, soja sosom, pirinčanim sirćetom, sokom i korom od limuna i čilijem. Stavljamo ih u posudu i meljemo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Stavljamo smesu u šerpu i kuvamo oko 10 minuta dok se šećer ne rastopi. Dok se hladi ugrevamo teflonski tiganj.
Pripremamo miks mirisa koji ne treba da nedostaju svakoj tajlandskoj kuhinji. Pomešamo kašičicu karanfilića, semenkama komorača, anisa, bibera. Ugrevamo malo da aktiviramo njihove mirise i prebacujemo ih u avan. Sameljemo ih dobro i dodajemo cimet. Stavljamo kašičicu u glazuru.
Kad se ohladi stavljamo u teglu u frižideru i koristimo dugo vremena.
Savet: Da biste imali sve vreme, sačekajte sezonu aromatičnih kajsja.
Napravite veću dozu i zatvorite u male staklene tegle iz senfa.
Sterilizujte 5 minuta i uživajte u aromatično pečenom mesu cele godine.
* Aromatična smesa 5 začina uključije cimet, karanfilić, komorač, zvezdasti anis, sečuanski biber.