Način pripreme
Musli potopimo u malo tople vode, koliko da nabubri. Kad se ohladi stavljamo ga u duboku posudu, dodajemo kiselo mleko sa sodom za hleb, jabuku, oljuštenu i isečenu na kockice.
Promešamo viljuškom i postepeno dodajemo brašno od spelte. Dobijamo gustu smesu.
U tiganju sa dnom koje se ne lepi rastopimo masalc, kašikom uzimamo od smese i oblikujemo tri-četiri male tiganjuce.
Pržimo na tihoj vatri, ni u kom sličaju jakoj, zato što izgori spolja, a unutra ostanu žive!
Pošto nema spajajuće komponente (jaja) u smesi, nemojte žuriti da je okrente - treba im slabija temperatura i malo vremena da se stegnu, u protivnom će se iskidati. Okrenite drvenom spatulom pažljivo.
Tiganjice od spelte se konzumiraju tople, ukrašene krišakam jabuke i prelivene sa malo pekmeza od rogača. Ako volite cimet, pospite odozgo.