Način pripreme
Ratvorite kvasac i šećer u toplom i sa vodom pomešano svežem mleku.
Prosejte brašna i dodajte so, promešajte i oformite udubljenje. U njega stavite umućeno jaja, rastvoren kvasac i naraslu smesu od kiselog mleka i sode.
Zamesite meko i lepljivo testo. Pokrijte i ostavite testo na toplom mestu 90 minuta da naraste. Ili tako pokriveno stavite u frižider tokom jedne noći.
Zagrejte više ulja na slaboj vatri i nakon što se dobro zagreje spremno za da se prži.
Pri prženju mekika ruke dobro namažite uljem i oblikujte testo u male pogačice debljine pola centimetra - testo je mnogo meko i lepljivo.
Kada je ulje zagrejano na slaboj vatri, prženje postaje sporije i ima vremena da se podigne i prže se dok ne dobiju zlatastu boju. Nisu masne i napojene masnoćom već naprotiv - postaju vazdušasto mekane, čak su i suvlje zahvaljujući sodi.
Ove vazdušne mekike su sjajnog ukusa! Probajte!