Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Sjajne vazdušaste mekike

Sjajne vazdušaste mekike

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
15
"Vazdušaste mekike koje ne upijaju nikakvu dodatnu masnoću i odmah se tope u ustima - to predlažemo da napravite za doručak"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 150 ml, pomešano sa vodom
  • kiselo mleko - 200 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • šećer - 1/2 kašičice
  • so - 1/2 kašičice
  • svež kvasac - 20 g
  • brašno - 450 g
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Ratvorite kvasac i šećer u toplom i sa vodom pomešano svežem mleku.

Prosejte brašna i dodajte so, promešajte i oformite udubljenje. U njega stavite umućeno jaja, rastvoren kvasac i naraslu smesu od kiselog mleka i sode.

Zamesite meko i lepljivo testo. Pokrijte i ostavite testo na toplom mestu 90 minuta da naraste. Ili tako pokriveno stavite u frižider tokom jedne noći.

Zagrejte više ulja na slaboj vatri i nakon što se dobro zagreje spremno za da se prži.

Pri prženju mekika ruke dobro namažite uljem i oblikujte testo u male pogačice debljine pola centimetra - testo je mnogo meko i lepljivo.

Kada je ulje zagrejano na slaboj vatri, prženje postaje sporije i ima vremena da se podigne i prže se dok ne dobiju zlatastu boju. Nisu masne i napojene masnoćom već naprotiv - postaju vazdušasto mekane, čak su i suvlje zahvaljujući sodi.

Ove vazdušne mekike su sjajnog ukusa! Probajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: