Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Mleveno Meso»Ćufte»Ćuftice u raskošnom sosu od pavlake

Ćuftice u raskošnom sosu od pavlake

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k70716k825
Ćuftice u raskošnom sosu od pavlake
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9sa Videom
02/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"I odvojeno je lepo, ali kombinacija sočnih ćiftica i sosa od pavlake koja miluje nepce, je zapravo neodoljiva"

Potrebni sastojci

  • Za ćuftice
  • mleveno meso - 500 g, mešano
  • luk - 1/2 srednje glavice
  • peršun - 3 kašike, sušen
  • jaje - 1 komad
  • alkohol - 1 kašika (rakija, rum, brendi, votka)
  • kumin - 1 kašičica, mleveni
  • muskatni oraščić - 1 kašičica, mleveni ili sveže narendan
  • so - 1 kašika, ravna
  • biber - po ukusu
  • Za sos od pavlake
  • pavlaka za kuvanje - 400 g
  • luk - 1 glavica, velika (200 - 220 g)
  • smeđi šećer - 1 kašika
  • maslac - 30 g
  • maslinovo ulje - 1 - 2 kašike
  • bujon - 1 kocka, goveđi
  • voda - 200 ml
  • skrob - 1 kašika, kukuruzni
  • biber - 1 kašičica, mleveni
  • peršun - svež za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Zamesite mleveno meso sa jajetom, alkoholom, svim začinima, solju i lukom iseckanim na veoma sitno.

Ostavite da odstoji nekoliko sati u frižideru i nakon toga od njega oblikujte ćuftice malo veće od oraha.

2. Poređajte ćuftice u namazanu ili papirom prekrivenu posudu za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 15-20 minuta ili dok ne dobiju prijatnu preplanulost.

3. Dok se peku iseckajte luk i zapržite ga dok ne omekša u zagrejanom maslacu i maslinovom ulju. Dodajte šećer i prstohvat soli i mešajte još minut dva.

4. U 200 ml vode rastvorite skrob i kocku bujona. Sipajte u luk, promešajte na kratko i sipajte i pavlaku.

5. Dodajte biber i kuvajte sos 10 minuta na umernoj vatri da ne pokipi pavlaka. Možete da kuvate i malo više do vaše željene gustine.

6. Nakon što su ćuftice gotove, stavite ih u kipući sos na oko 4-5 minuta.

7. Servirajte jelo posuto sveže iseckanim peršunom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: