Način pripreme
Ribu očistimo od unutrašnjosti i glave. Odvojmo filete i mariniramo 1 sat sa sokom od limuna u kojem smo rastvorili so. Nakon marniniranja sečemo na komade oko 10 cm.
Očišćenu šargarepu, jabuku i luk sitno iseckamo, posipamo solju i biberom i dinstamo u ulju ispod poklopca dok ne omekšaju, da bi vlaga od povrća prilikom kondenzacije mogla da se sačuva.
Na dinstano povrće stavljamo komade ribe. Prelivamo toplom vodom ili bujonom, koliko da pokrije ribu. Poklopimo i dinstamo 20 minuta na tihoj vatri.
Komade ribe vadimo i rasporedimo na tanjirima. Rešetkastom kašikom vadimo i dinstano povrće. U preostali sos dodajemo brašno i propržimo, prelivamo sa pola šolje vode i po želji dodajemo lovorov list.
Mešamo neprestano da dobijemo homogenu smesu bez grudvica. Lovorov list vadimo, dodajemo ljutu alevu papriku. Začinimo sokom od limuna i ako je potrebno solju, posolimo dodatno. Sosom prelivamo ribu i povrće.
Za prilog možemo koristiti šta god nam se dopada, ja sam pravila mali kuvani krompie sa ljuskom, oljušten i uvaljan u so, alevu papriku, biber i zapečen u rerni. Drugi prilog je salata od cvekle i šargarepe, izrendanih i začinjenih solji, sirćetom i uljem.