bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Voćna Torta»Pirinčana torta sa jagodama i sirupom od ruža

Pirinčana torta sa jagodama i sirupom od ruža

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Početnik
1k982k90
Pirinčana torta sa jagodama i sirupom od ruža
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 2
16/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Torta iz poslastičarnice, ali koju ste vi pripremili - to je moguće uz našu pomoć"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • isečci kakao kore - 300 g
  • med - 2 - 3 supene kašike
  • za krem
  • sveže mleko - 800 ml
  • pirinač - 200 g
  • žumanca - 3 komada
  • šećer - 1 šolja
  • skrob - 3 supene kašike, prešnični
  • želatin - 1 komad
  • za želirani sloj
  • jagode - 300 g
  • sirup od ruža - 150 ml
  • želatin - 1 komad
  • voda - 100 ml, hladna
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte pirinač u vodi. Ocedite. Stavite 600 ml mleka zajedno sa šećerom na vatru. Umutite žumanca sa skrobom i preostalim mlekom. Dodajte pirinač u mleko sa šećerom i ostavite da vri 10 minuta.

Nakon toga, neprestano mešajte i dodajte smesu od žumanaca. Mešajte dok se puding ne zgusne. Dodajte prethodno potopljen želatin u malo vode i mutite.

U posudi izmrvite koru i dodajte med. Mešajte lepo da se natopi. U kalup, sa ivicama koje se skidaju stavite mrvice i lepo pritisnite da oblikujete koru. Odozgo sipajte puding od pirinča i poravnajte dobro. Stavite tortu u frižider da se stegne nekoliko sati.

Isecite jagode na kockice i rasporedite preko torte. U 100 ml vode potopite želatin. Nakon toga rastopite na pari i dodajte u sirup od ruže. Promešajte dobro i pažljivo sipajte preko jagoda.

Vratite tortu ponovo u frižider na još 2-3 sata ili dok se potpuno ne stegne. Da biste lakše premestili tortu u odgovarajući tanjir, obložite ivice kalupa streč folijom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: