Torta od šargarepe sa bademima

20/05/2019
"I kada vas neki znatiželjni zeka pita Da li imate tortu od šargarepe, možete potvrdno odgovoriti još je i odlična "
Priprema60 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno110 min.
Porcije14
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano51
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kore od šargarepe
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 200 g
  • sok od pomorandže - 80 ml
  • šargarepa - 300 g, sitno izgnječena
  • vanila - 2 kesice
  • ušećerene kore od pomorandže - 40 g
  • so - 1 prstohvat
  • brašno - 250 g
  • griz - 50 g
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • bademi - 50 g pečeni ili mleveni (popareni i oljušteni)
  • ulje - 100 g
  • krem
  • krem sir - 500 g
  • kisela pavlaka - 500 g
  • šećer u prahu - 200 g
  • šećerne kore od pomoradnže
  • želatin
  • marcipan Varna
  • maslac - 20 g
  • voda - 40 ml
  • brašno - 40 g
  • šećer u prahu - 200 g
  • poslatičarska boja - narandžasta i zelena boja
  • za lepljenje sa strane
  • bademi - 100 g, zapečeni listići
  • za ukras
  • slatka pavlaka - 150 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • za sirup
  • šećer - 120 g / 60 ml
  • voda - 150 g / 70 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Priprema kora - umutimo šećer i cela jaja mikserom dok ne postanu mekana, dodajemo sok od pomoradže, ulje, kore od pomorandže, samlevenu ili izrendanu šargarepu. Dodajemo smesu od brašna, grz, so, vanilu, prašak za pecivo i bademe, malo umutimo. Rasporedimo na testo u 4 kalupa za torte, na dno stavljamo papir za pečenje. SvakI kalup za tortu stavljamo na pleh. Pečemo na 180 stepeni 15 minuta - proveravamo čačkalicom za zube.

2. Priprema krema - u posudi umutimo filadelfija sir i 1/2 šećera u prahu mikserom kratko. Mutimo u drugoj posudi kiselu pavlaku i preostalu polovinu šećera u prahu mikserom kratko. Potopimo želatin da nabubri 1:3 i rastopimo na pari. Pomešamo dve smese (filadelfija sir sa kiselom pavlakom - prethodno pomešane sa šećerom) dok ne dobijemo homogenu smesu, dodajemo želatin. Rasporedimo/obeležimo krema na 3 dela. U 2/3 krema dodajemo ušećerene kore od pomorandže.

3. Oblikovanje - u kalup prečnika 26 cm poređamo: koru, sirup po želji, 1/3 krema: koru (sirup), krem 2/3; koru. Ostavljamo tortu da se ohladi. Izvadimo iz kalupa, namažemo kremom bez kora pomorandže odozgo i sa strane. Obložimo listićima badema. Obeležimo 14 komada, pravimo ružu od pavlake na svakom parčetu i stavljamo po 1 šargarepu na svaku ružu (prvo pravimo zelene listiće da se osuše, posle narandžaste šargarepe i zabodemo listove).

Za marcipan Varna:

Pravimo kao kuvano testo, ali ga pomešamo sa šećerom u prahu i obojimo mali deo zelenom bojom - uzimamo deo boje štapićem ili čačkalicom i obojimo testo. Gnječimo i mesimo dok se ne oboji, a preostalo bojimo narandžastom. Pravimo šargarepe.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar

Top recepti