Način pripreme
1. Rastvorite kvasac i šećer u mlakoj vodi. Ostavite da nadođe 7-8 minuta.
2. Prosejte brašno u posudi, zajedno sa solju. Napravite udubljenje u koje sipate mleko i nadošao kvasac.
3. Zamesite meko testo dodavajući brašno koliko je potrebno dok ne postane glatko i ne prestane da se lepi. Namažite prste uljem da vam bude lakše.
4. Ostavite testo u posudi i pokrijte krpom. Sačekajte da se udvostruči oko 1 sat.
5. Razvucite na debelu koru, malo manju od santimetar. Oštrim nožem isecite krofne u obliku romboida.
6. Namažite obilno dno pleha i poređajte krofne na razmaku jednu od druge. Svaku obilno namažite uljem i ostavite na toplom da nadođu oko 30-40 minuta.
7. Ugrejte rernu do 180 stepeni i pecite mekane krofne dok ne porumene - oko 30 minuta. Na kraju možete pojačati do 200 stepeni da bi dobile brže boju, ali nemojte previše da prepečete da se ne osuše (pecite 2-3 puta, zavisi od veličine pleha).
8. Dok su tople, namažite ih maslacem i uvijte krpom da omekšaju. Čim budu skoro gotove, obilno pospite šećerom u prahu i servirajte. Neverovatno ukusne krofne sa kiselim mlekom iz rerne.