Domaće kiflice sa nitima

27/05/2019
"Ustajemo, ustajemo, ustajemo i odmah počinjemo da pravimo domaće kiflice sa nitima - raskošne su "
Priprema40 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno65 min.
Porcije16
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano175
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • smesa sa kvascem
  • voda - 50 ml, topla
  • sveže mleko - 50 ml, mlako
  • kvasac - 42 g, svež
  • šećer - 1 supena kašika
  • brašno - 2 supene kašike
  • za testo
  • belanca - 1 komad
  • sveže mleko - 200 ml, mleko
  • voda - 200 ml, mlaka
  • mast - 50 ml (smesa ulja, maslaca i masti)
  • so - 1 kašičica
  • gotova smesa sa kvascem
  • brašno - 800 g
  • nadev
  • slatko od šljiva - 1 tegla
  • orasi - 1 šolja, iseckani krupnije
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • šećer - kristal, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U metalnoj posudi rastopite po 50 g masti i maslaca i dodajte 50 ml ulja, ostavite da se ohladi.

U maloj posudi pomešajte sastojke za smesu sa kvascem na kašu i ostavite na toplom da se aktivira.

U velikoj posudi prosejte brašno i dodajte so. Napravite udubljenje i u njega dodajte umućena belanca, 200 ml mlakog mleka, 200 ml mlake vode, 50 ml rastopljene masti i gotovu smesu sa kvascem, zamesite meko i glatko testo.

Iz tri puta razvucite testo na koru, namažite sa malo pomešane masnoće, savijte u koverat i mesite dok ne dobijete glatko testo. Stavite testo u namazanu posudu i ostavite na toplom da se udvostruči.

Kad se udvostruči, premesite testo i napravite fitilj, isecite na 8 jednakih delova i napravite lopte. Svaku razvucite oklagijom na koru veličine tanjira. Napravite 2 gomile od 4 kore, između namažite sa malo masnoće, poslednju koru nemojte mazati.

Svaku gomilicu razvucite na veću i tanju koru oko 5 mm debljine, isecite na 8 trouglova.

Stavite po 1 supenu kašiku prethodno pomešanog nadeva u donji, širi deo trougla, a oštar deo povucite lagano napred. Uvijte kiflicu, savijte lagano dve strane preko nadeva i uvijte u rolat.

Tako uradite sa obe kore i svih 16 trouglova i poređajte u pleh, namazan sa malo masnoće.

Uključite rernu na 200 stepeni da se ugreje. Za to vreme kiflice ostavite da odstoje, a vi ih prvo namažite preostalom masnoćom, a posle umućenim žumancem i svežim mlekom.

Pospite pamuk kiflice obilno kristal šećerom i stavite pleh u ugrejanu rernu, pecite dok ne budu gotove, oko 25 minuta.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar