Pamuk pogača sa kačkavaljem

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
27/05/2019
"Da li da opišeš ukus ili da opevaš miris - jedinstvena pogača, kažemo vam "
Priprema20 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno55 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano250
  • Pregledi tokom meseca34
  • Pregledi tokom sedmice8
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g + za mešenje
  • sveže mleko - 250 ml
  • kisela pavlaka - 40 g
  • sitan sir od kačakvalja - 2 supene kašike
  • maslac - 50 g, rastopljen
  • kvasac - 15 g, svež
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • kačkavalj - 200 g
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac sa šećerom u mlakom mleku. Sipajte 150 g brašna i promešajte kašu. Pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom 15 minuta.

2. Prosejte brašno (250 g) u posudi i napravite udubljenje u koje sipate polovinu rastopljenog maslaca, nadošao kvasa, sitan sir od kačkavalja, so i kiselu pavlaku.

3. Zamesite testo, dodajte po malo od preostalog maslaca (odvojite malo za premazivanje), sipajte po malo brašna dok ne dobijete glatko, elastično, srednje mekano testo koje se ne lepi. Napravite loptu, namažite i stavite u posudu na oko 40 minuta, uvijte krpom. Treba da se udvostruči.

4. Nadošlo testo razvijte na tanku koru, namažite preostalim maslacem i pospite rendanim kačkavaljem.

5. Uvijte u rolat i spljeskajte i razvucite, ne previše tanko da se ne kidaju slojevi.

6. Isecite na trakice približne debljine dva prsta i svaku zavežite na čvorove i poređajte na razmaku u plehu, obloženim papirom za pečenje (22 cm prečnika). Ponovo ostavite na toplom da nadođe lepo bar 1 sat.

7. Namažute pogaču žumancem, pomešanim sa malo vode i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 35 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

8. Nakon što izvadite iz rerne izvadite pamuk pogaču iz pleha i ostavite na rešetku da se ohladi. To se radi da se ne bi poparila i pokvasila i da može ravnomerno da se ohladi.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar