Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača sa kačkavaljem i sirom

Pogača sa kačkavaljem i sirom

Pogača sa kačkavaljem i sirom
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
15
"Domaćice, koje pripremaju ovakve veličanstvene pogače, retko su bez gostiju u svom domu"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 300 g
  • ulje - 200 ml
  • sveže mleko - 100 ml
  • kvasac - 40 g, svež
  • brašno - 1 kg
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašika
  • kačkavalj - 150 g
  • sir - 100 g
  • maslac - 150 g
* merne jedinice

Način pripreme

Izmrvite kvasac u deo svežeg mleka, dodajte šećer, 2 kašike brašna i ostavite da se aktivira. U veliku posudu razbijte jedno jaje i dodajte dva belanca, sirće i so. Dodajte kiselo mleko, ulje i dobro umutite. U ovu smesu sipajte aktivirani kvasac i počnite da postepeno dodajete brašno. Mesite dok ne dobijete meko, elastično testo.

Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da nadođe. Nadošlo testo podelite na dva dela i napravite od njih pravougaonike. Istopite maslac i premažite ih. Preko testa stavite narendani kačkavalj i sir. Svaki pravougaonik umotajte u rolat i nasecite.

Postavite krugove u pleh obložen papirom za pečenje i ponovo ostavite da testo nadođe. Umutite 2 žumanca sa mlekom i premažite pogaču. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: