Način pripreme
Pile operemo i očistimo. U velikoj posudi pripremamo salamuru, pomešamo vodu, šećer i so. Za kilogram mesa, količina je 400 ml, vode, 10 g soli, 10 g šećera. Pošto je pile veliko, količina se udvostručuje. U smesu dodajemo zrna bibera, pimenta, lovorov list i struk ruzmarina. Promešamo.
Pile prelivamo salamurom, pokrivamo folijom i stavljamo u frižider na jednu noć.
Sledećeg dana vadimo pile iz salamure, prebacujemo ga u glinenu đuvečaru, namažemo lepo spolja i iznutra mekanim maslacem, solju, biberom po ukusu i posipamo alevom paprikom. U unutrašnjost pileta stavljamo mladi beli luk.
Oko pileta poređamo mladi krompir, dobro opran (ne ljuštimo ga) krupnije isečen. Posipamo uljem, solju, biberom i sitno iseckanim ruzmarinom. Malo promešamo.
Pile treba da se peče na stomaku, da bi bilo sočno.
Poklopimo glinenu đuvečaru i stavljamo u ugrejanu rernu.
Pojačamo stepen na 180-200 i pečemo oko sat i po. Pred kraj pečenja možemo otvoriti posudu, da bi pile dobilo lepu boju.
Pečeno pile serviramo sa mladim krompirom.
Ovo uskršnje pile sa mladim krompirom je po receptu Ivana Zvezdeva.
Prijatno!