Pogačice iz starih notesa

28/05/2019
"A kakvih pogačica je bilo pre, kao ove ovde - sočne, mekane i sa mirisom maslaca "
Priprema30 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno65 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano325
  • Pregledi tokom meseca53
  • Pregledi tokom sedmice9
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 parče srednje veličine, svež
  • jaja - 1 komad + 1 žumance za premazivanje
  • šećer - 1 supena kašika
  • voda - 1 šolja /da se rastvori kvasac u njoj/
  • so - po ukusu
  • sir - izmrvljen*
  • brašno - 1/2 kg za testo i 2 - 3 supene kašike za kvasac
  • ulje - 1 šolja za kafu
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac pomešamo u malo mlake vode. Najbolji rezultat se dobija sa turskim kvascem. Kvasac rastvorimo u 1 šolji mlake vode, pomešamo sa jajetom, šećerom, prstohvatom soli i malo brašna da dobijemo kašu, gušću nego za palačinke. Ostavljamo da nadođe.

Nakon toga sipamo u pleh 1/2 kg brašna, obavezno prethodno prosejemo. U sredini pravimo udubljenje u koje sipamo nadošao kvasac.

Zamesimo testo. Ako je potrebno u testo možemo dodati još malo mlake vode ili mlako sveže mleko. Gotovo testo ostavljamo da nadođe. Posle ponovo premesimo.

Od njega kidamo komade srednje veličine i pravimo loptice. Ređamo ih u pleh u kojem ćemo peći, počinjemo od sredine /tamo pravimo loptice/. Ruke prethodno namažemo mašću da se testo ne lepi po njima.

Kad popunimo pleh ostavljamo pogačice da nadođu. Posle pečemo u prethodno ugrejanoj rerni. Pre nego što stavimo u rernu prelivamo ugrejanim uljem u koje smo stavili kašičicu soli ili po želji mrvljeni sir (*ili sitan sir, količina da se pogačice odozgo pokriju, možemo staviti umesto soli).

Pogačice pečemo dok ne porumene u jakoj rerni, prethodno ugrejanoj. Pre nego što izvadimo po želji možemo premazati sa 1 žumancem.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar