Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Kiš»Kiš sa prazilukom i pečurkama

Kiš sa prazilukom i pečurkama

IlariaIlaria
Šef kuhinje
44112531
Kiš sa prazilukom i pečurkama2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Savršeni kiš treba da je sa hrskavom koricom i aromatičnim nadevom, a ovaj ispunjava oba uslova"

Potrebni sastojci

  • za kiš
  • brašno - 125 g
  • maslac - 75 g
  • jaja - 1 komad
  • kvasac - 1/2 pakovanja
  • so - 1 kašičica
  • za nadev
  • praziluk - 500 g
  • pečurke - 250 g
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 40 g
  • kiselo mleko - 4 kašike
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se rastvara sa oko 50 ml mlake vode. Brašno se zagreva na kratko u rerni, meša se sa kvascem, solju, maslacem i jajetom i zamesi se meko testo. Testo se stavlja na toplo na oko 1 sat da naraste.

Dok testo raste, isecite praziluk na srednje velike parčiće i dinstajte 10 minuta ili u malo vode ili na pari. Dodajte na krupno isečene pečurke i dinstajte još 15 minuta.

Testo se razvija u koru, veličine veće od dna posude za pečenje. Korom se prekirvaju dno i zidovi prethodno namazane posude za pečenje. Odozgo se stavljaju praziluk i pečurke. Jaja, kiselo mleko i sveže mleko se umute. Dodaju se začini i preliva se povrće.

Kiš se peče 20 minuta u unapred zagrejanoj rerni na 220 stepeni, nakon čega se temperatura smanjuje na 160 stepeni i dopeče se još 20 minuta dok se nadev ne stvrdne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: