Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Debeljuškaste kiflice sa kremom i vanilom

Debeljuškaste kiflice sa kremom i vanilom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Debeljuškaste kiflice sa kremom i vanilom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
02/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Ove kiflice su toliko primamljive da jedva čekamo da pojedemo barem dve"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • šećer - 90 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • brašno - 250 g
  • brašno - 250 g (sa visokim sadržajem glutena)
  • maslac - 2 supene kašike, meki (za premazivanje)
  • živi kvasac - 15 grama
  • ulje - 60 ml
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • šećer u prahu - za posipanje
  • Za krem
  • jaja - 2 velika
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - 100 g
  • vanila - 1 kesica
  • brašno - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremanjem testa. Blago zagrejte 100 ml mleka i u njemu rastvorite kvasac i kašičicu šećera. Dobro izmešajte, nije neophodno da čekate da nadođe.

Prosejte brašno zajedno i napravite udubljenje u sredini. Unutra sipajte šećer koji ste istopili u ostalom mleku, ulje, kvasac i vanilu. Postepeno umesite meko testo i stavite ga u dovoljno veliku posudu. Pokrijte folijom i ostavite da naraste na otprilike sat vremena.

U međuvremenu pripremite krem od jaja. Zagrejte mleko sa šećerom i tačno kada provri, gotovo je, skinite sa vatre i sipajte u tankom mlazu jaja koja ste umutili sa vanilom i brašnom. Vratite smesu na ringlu i mešajte krem desetak minuta ili dok ne primetite da se zgusnuo.

Krem pokrijte streč folijom da se ne bi sušio i ostavite da se ohladi.

Premesite naraslo testo 2-3 minuta i ostavite ga da se odmori na 5 minuta. Nakon toga ga podelite na 10 jednakih delova. Svaki deo razvijte u pravougaonike i unutra stavite po 2 kašike krema. Oba kraja savijte po dužini, nakon čega uvijte iz pravca uskog dela.

Stavite papir za pečenje u veliku tepsiju i poređajte kiflice da budu na rastojanju. Blago ih premažite vodom i ostavite da ponovo narastu dok ne uduplaju svoj obim. Možete ih pokriti krpom.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Ponovo premažite kiflice vodom i pecite otprilike 15-20 minuta ili dok se ne dobije prijatna boja. Oko sedme minute treba da smanjite temperaturu na 180.

Odmah premažite gotove kiflice čim ih izvadite. Ohladite i pospite šećerom u prahu.

Debeljuškaste kiflice sa kremom i vanilom su čudesne!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: