Način pripreme
1. Očistite bamiju od drški i operite tekućom vodom.
2. Stavite na jaku vatru sa malo soli i čim provri stavite povrće na 3-4 minuta u nju, nakon toga izvadite i dobro ocedite.
3. Iseckajte luk sitno i propžite u maslinovom ulju zajedno sa kašikom vode i malo soli. Čim omekša dodajte beli luk i šargarepu, izrendanu na fino rende. Promešajte i pržite 1-2 minuta.
4. Sipajte paradajz, isečen sitno ili izrendan. Dodajte i koncetrat paradajza i alevu papriku. Pržite dok ne ispari tečnost i onda stavite bamju.
5. Sipajte vodu koliko da pokrije oko 2 prsta sastojaka i kuvajte 20 minuta na umerenoj vatri ispod poklopca.
6. Začinite začinima i solju koliko je potrebno, odvojite deo svežeg peršuna za posipanje na kraju. Iscedite sok od pola limuna.
7. Pomešajte brašno sa malo vode tako da se ne stvore grudvice. Sipajte kašu u jelo, po želji možete razrediti sa još vode. Kuvajte 5 minuta i skinite sa vatre.
8. Gotovu janiju pospite sveže iscekanim peršunom i servirajte toplu.
Prijatno!