Način pripreme
Naberemo zelje, očistimo žile i drške. Od listova odsečemo široki deo toliko, da kad stavimo nadev može da se uvije sarmica.
Očišćeno zelje poparimo u vreloj vodi 3 minuta. Listove ostavljamo sa strane da se ohlade i da se ocede.
Sečemo luk na sitno i dinstamo u ulju. Oljuštimo paradajz i sečemo na sitno i dodajemo u luk. Skuvamo pirinač, ali ne previše, jer će se posle sarmice opet kuvati.
Namrvimo sir, bilo bi dobro da je tvrđi. Mutimo jaja. Sečemo mirođiju na veoma sitno. Sve stavljamo u posudu i mešamo dobro. Začinjavamo biberom i solju.
Dobijenu smesu ćemo stavite kao nadev u sarmice. Raspoređujemo podjednako preko listova. Uvijamo kao sarmice. Budu male po veličini.
Poređamo ih u šerpu. Prelivamo ih, da se prekriju vodom i sa malo ulja. Pokrijemo se tanjirom i blago pritisnemo. Kuvamo dok ne budu gotove.
Jedemo sa kiselim mlekom.