Pilav sa bulgurom i paradajzom (Originalni turski recept)

Pilav sa bulgurom i paradajzom (Originalni turski recept)
Fotografije: N.Akifova
07/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema10 min.
Skuvaj30 min.
Ukupno40 min.
Porcije4
"Proveren recept za originalni pilav, takav kakav ste do sada mogli samo tamo da nađete"

Potrebni sastojci

  • bulgur - 1 šolja, za pilav
  • paradajz - 1 komad
  • luk - 1 glavica
  • koncentrat paradajza - 2 kašičice
  • so
  • biber
  • ulje
  • topla voda - 3 šolje
  • beli luk - 3 čena
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je originalan turski recept, ja ga pripremam dugo vremena i svima se dopada.

Prvo isečemo luk sitno, stavljamo ulje u jedan tiganj koji se ne lepi ili šerpu i počinjemo da dinstamo luk, nakon toga stavljamo bulgur i mešamo još.

Nakon što prođe minut-dva stavljamo paradajz pire i ponovo mešamo jedan minut, posle dodajemo paradajz isečen na kockice i sitno isečen beli luk. Sve promešamo, dodajemo tri šolje vrele vode i čekamo da malo upiju vodu i stavljamo so i biber.

Nakon toga dodajemo i začine, gasimo ringlu, pripremamo četiri salvete, stavljamo ih ispod poklopca šerpe i uvijamo peškirom, ostavljamo tako na oko sat vremena da bulgur lepo nabubri. Nakon što prođe vreme, otvaramo poklopca na pilavu, skidamo salvete koje su natopljene parom i promešamo pilav sa bulgurom.

Punimo malu posudu i okrećemo pilav sa bulgurom na tanjir i servriamo sa peršunom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: