Način pripreme
1. Odvojite pistaće od ljuske, koristite pečene, neposoljene. Sitno iseckajte.
2. Iseckajte i orahe i pomešajte sa drugim orašastim plodovima, odvojite od pistaća sa jednom šakom za posipanje baklave prilikom serviranja.
3. Namažite dno i ivice pravougaonog pleha približnog prečnika 35/22 cm rastopljenim maslacem. Stavite koru, kidajte da prečnika pleha. Namažite koru maslacem i pospite orašastim plodovima. Uradite tako dok ne potrošite sastojke. Poslednju koru namažite samo maslacem i isecite baklavu na romboide.
4. Stavite u ugrejanu rernu na 160 stepeni oko 35-40 minuta ili pecite dok ne dobije zlatnu boju. Nakon što isključite rernu ostavite baklavu unutra nekoliko minuta da se dodatno suši, nakon toga izvadite i sačelajte da se ohladi. Ako imate strpljenja da je ostavite na jednu noć, bilo bi još bolje.
5. Pripremite sirup tako što stavite na jaku vatru vodu, šećer, sok od limuna i koru od pomorandže. Čim provri, smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta ili dok ne počne da postaje gusto. Ako vam se čini da je malo sirupa, možete povećati količinu vode i šećera sličnih proporcija. Ja volim da baklava bude dobro natopljena, zato pripremam više sirupa.
6- Izvadite kore od pomorandže i prelijte desert vrelim sirupom. Ostavite nekoliko sati ili jednu noć da se lepo natopi.
7. Pre serviranja na novogodišnju trpezu pospite pistaćima.
Neka vam je slatko!